Ce este gastroscopia?
Gastroscopia sau endoscopia digestivă superioară (esogastroduodenoscopia, EDS) este o metodă de diagnostic endoscopic, utilizată pentru investigarea tractului digestiv superior. Este, de fapt, metoda de elecție sau metoda standard pentru diagnosticul diferitelor afecţiuni ale esofagului, stomacului şi duodenului (gastrita, ulcer, polipi, formaţiuni tumorale, angiectazii, varice esofagiene gastrice, stenoze esofagiene sau gastrice).
Cum se efectuează pregătirea pentru gastroscopie?
Se recomandă abţinerea de la alimentaţie în dimineaţa procedurii, sau, dacă gastrosopia se efectuează după-masă, ultima masă trebuie să fie luată cu mininum 6 ore anterior examinării. Nu este necesar alt tip de pregătire specială pentru investigaţie, cu excepţia pacienţilor care urmează tratament antiocoagulant sau antiagregant plachetar (ex: aspirina, Plavix/Clopidogrel, Trombostop, Sintrom, Eliquis, Xarelto, etc), situaţie în care se vor face recomandări de întrerupere a medicaţiei) doar în cazul unor manopere minim invazive diagnostice sau terapeutice) şi de efectuare a unei coagulograme şi hemoleucograme. Anterior examinării, medicul se va informa în ce priveşte istoricul de alergii medicamentoase şi istoricul medical al pacientului.
Cum se efectuează gastroscopia?
Pentru examinarea tractului digestiv superior, se introduce endoscopul (un tub suplu, flexibil, de diametru mic) prin cavitatea bucală, progresându-se până la nivelul duodenului. Pacientul este aşezat pe partea stângă în timpul examinării, cu o piesă la nivelul cavităţii bucale pentru protecţia endoscopului. Examinarea nu este dureroasă, dar poate produce o uşoară senzaţie de greaţă şi disconfort la nivelul gâtului, cu stimularea consecutivă a reflexului de vărsătură, motiv pentru care se aplică anestezie locală cu Xilina spray sau, uneori, sedare usoara. Căile aeriene rămân libere pe tot parcursul examinării. Senzaţia de greaţă este diminuată de respiraţia regulată şi amplă, după cum este ghidat pacientul în timpul examinării. Durata medie a unei endoscopii digestive superioare este de aproximativ 5-7 minute, dar timpul se poate prelungi în cazul prelevării de biopsii sau exciziei unor polipi. După incheierea procedurii, se poate relua alimentaţia la aproximativ 30 de minute.
Cui se recomandă gastroscopia?
- pacienţilor cu durere epigastrică (la nivelul abdomenului superior), însoţită de inapetenţă, scădere ponderală, vărsături, semne de sângerare (scaun negru sau vărsături cu sânge)
- durere epigastrică persistentă în ciuda tratamentului urmat în acest sens
- arsuri retrosternale, regurgitări acide sau alimentare, care persistă sau reapar în ciuda tratamentului cu inhibitori de secreţie gastrică (ex: omeprazol, pantoprazol)
- dificultăți de înghițire
- pacienţilor cu anemii de cauză neprecizată
- pacienţilor cu ciroză hepatică pentru evaluarea circulaţiei colaterale (ex: varice esofagiene)
Care sunt riscurile sau complicațiile gastroscopiei?
Endoscopia digestivă superioară nu comportă riscuri semnificative. Ȋn defintiv, orice act medical minim-invaziv de tip endosopic prezintă, conform rapoartelor internaţionale, un anume risc de complicaţii (hemoragie, perforații), dar acesta este foarte scăzut (0.03%). Desigur, prelevarea de biopsii poate determina o mică hemoragie locală, de cele mai multe ori autolimitată, cu excepţia unor cazuri foarte rare de tumori digestive hipervascularizate sau a unor pacienţi cu probleme de coagulare. De asemenea, excizia polipilor de dimensiuni mari poate comporta un risc de perforaţie sau hemoragie, dar prevalenţa acestora este foarte mică.
Ce tip de aparatură se utilizează?
Ȋn clinica Uropoint, este disponibilă aparatură de endoscopie de înaltă performaţă din gama Olympus – Optera, cu funcţii moderne care aduc o imagine net ameliorată în ce priveşte detaliul lezional. Astfel, aparatul este dotat cu funcţia high definition care oferă claritate imaginii, detaliu precis şi culoare naturală. În plus, este accesibilă şi funcţia NBI care permite vizualizarea vaselor mici (capilare) şi a altor structuri de pe suprafaţa mucoasei care vor permite evidenţierea unor zone de mucoasă suspectă şi biopsierea sau îndepărtarea lor. Funcţia de tip close focus ajută evaluarea “de aproape” (2mm) a mucoasei tractului digestiv, cu magnificaţie, pentru evidenţierea detaliilor mucosale.
Aparatura performantă în mana unor specialişti cu experienţă în endoscopie se pun în slujba pacienţilor în Clinica Uropoint pentru un diagnostic acurat şi un tratament adecvat.